Lista nin mga Presidente kan Filipinas

Gikan sa Bikol Sentral na Wikipedia, an talingkas na ensiklopedya

Lista nin mga Presidente[baguhon | baguhon an source]

     Mayo inaapilan na partido      Nacionalista      Liberal      Kilusang Bagong Lipunan      United Nationalists Democratic Organizations      Lakas-Christian Muslim Democrats      Partido ng Masang Pilipino      PDP–Laban

Blg Imahe Presidente Bulan Nagpoon Bulan Nagtapos Partido Bise Presidente Termino Kapanahunan
1 Emilio Aguinaldo ca. 1919 (Restored).jpg Emilio Aguinaldo (1869-1964) Mayo 24, 1899[L 1] rowspan=2| Abril 1, 1901[L 2] rowspan=2| mayo
(Grupong Magdalo nin Katipunan)
mayo
(An 1899 Konstitusyon nin Filipinas mayong probisyon manongod sa Bise Presidente )
1 Enot na Diktadurya
Enot na Republika
Mayo
Huli sa pamomoon kan mga Gobernador-Heneral nin Filipinas poon Abril 1, 1901 sagkod Nobyembre 15, 1935.
2 Manuel L. Quezon (November 1942).jpg Manuel L. Quezon (1878-1944) Nobyembre 15, 1935 Agosto 1, 1944[L 3] rowspan=2| Nacionalista Sergio Osmeña 2 Komonwelt
3
3 Jose P. Laurel.jpg Jose P. Laurel Sr. (1891-1959) Oktubre 14, 1943 Agosto 17, 1945[L 4] KALIBAPI[L 5]
(Taga'ataman na gobyerno sa irarom kan okupasyoon nin Hapon)
mayo
(An 1943 Konstitusyon nin Filipinas mayong probisyon para sa Bise Presidente.)
4 Ikaduwang Republika
4 Sergio Osmena photo.jpg Sergio Osmeña Sr. (1878-1961) Agosto 1, 1944 Mayo 28, 1946 Nacionalista bakante 3 Komonwelt
(Restored)
5 Manuel Roxas 2.jpg Manuel A. Roxas (1892-1948) Mayo 28, 1946 Abril 15, 1948[L 6] Liberal Elpidio Quirino 5
Ikatolong Republika
6 ElpidioQuirino.jpg Elpidio Quirino (1890-1955) Abril 17, 1948 Disyembre 30, 1953 Liberal bakante
Fernando H. Lopez Sr. 6
7 Ramon-Magsaysay-01.jpg Ramon Magsaysay (1907-1957) Disyembre 30, 1953 Marso 17, 1957[L 7] Nacionalista Carlos P. Garcia 7
8 Carlos P Garcia photo.jpg Carlos P. Garcia (1896-1971) Marso 18, 1957 Disyembre 30, 1961 bakante
Diosdado Macapagal 8
9 Diosdado Macapagal photo.jpg Diosdado Macapagal (1910-1997) Disyembre 30, 1961 Disyembre 30, 1965 Liberal Emmanuel Pelaez 9
10 Ferdinand Marcos.jpg Ferdinand E. Marcos Sr. (1917-1989) Disyembre 30, 1965 Pebrero 25, 1986[L 8] Nacionalista Fernando H. Lopez Sr. 10
11
Kilusang Bagong Lipunan bakante
"An Bagong Sosyedad"
12 Ikaapat na Republika
11 Corazon Aquino 1986.jpg Corazon C. Aquino (1933-2009) Pebrero 25, 1986[L 9] Hunyo 30, 1992 United Nationalists Democratic Organizations Salvador H. Laurel

13

Ikalimang Republika
12 Ramos Pentagon.jpg Fidel V. Ramos (1928-2022) Hunyo 30, 1992 Hunyo 30, 1998 Lakas-National Union of Christian Democrats Joseph Ejercito Estrada 14
13 Joseph Estrada 1998.jpg Joseph Ejercito Estrada (1937-) Hunyo 30, 1998 Enero 20, 2001[L 10] Partido ng Masang Pilipino
(Sa irarom kan Laban ng Makabayang Masang Pilipino koalisyon)
Gloria Macapagal-Arroyo 15
14 President arroyo pentagon.jpg Gloria Macapagal-Arroyo (1947-) Enero 20, 2001 Hunyo 30, 2010 Lakas-Christian Muslim Democrats bakante
Teofisto T. Guingona Jr.
Lakas-Christian Muslim Democrats
(Sa irarom kan Koalisyon ng Katapatan at Karanasan sa Kinabukasan koalisyon)
Noli L. de Castro 16
15 Benigno "Noynoy" S. Aquino III.jpg Benigno S. Aquino III (1960-2021)
Hunyo 30, 2010 Hunyo 30, 2016 Liberal Jejomar C. Binay 17
16 President Rodrigo Duterte.jpg Rodrigo R. Duterte (1945-)
Hunyo 30, 2016 Hunyo 30, 2022 PDP–Laban Leni Robredo 18
17 President Ferdinand R. Marcos, Jr. State of the Nation Address (SONA).png Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr.
(1957-)
Hunyo 30, 2022 Presente PFP Sara Duterte 19

Mga pananda[baguhon | baguhon an source]

  1. Nagpoon an termino kan ipinagboot ni Aguinaldo an sadiri bilang "Dictador de Filipinas" Archived 2004-12-05 at the Wayback Machine..
  2. Natapos an termino kan nagsuko si Aguinaldo asin nagsumpa nin alyansa sa Estados Unidos sa Palanan, Isabela.
  3. Naputlan buhay huli sa tuberkulosis sa Saranac Lake, New York.
  4. Termino nagtapos kan natunaw an Republika Filipinas sa pagsuko kan mga Pwersang Hapon sa mga Amerikano sa paghinapos kan Ikaduwang Gerang Pankinaban.
  5. Dati Nacionalista, alagad naelihir kan Asamblea Nasyonal sa irarom kan poder nin Hapon. Gabos na partido pigsararo kan Hapon asin binilog an Kalibapi, na gabos na opisyales kaapil igdi.
  6. Nautsan buhay huli sa atake sa puso sa Clark Air Base.
  7. Nagadan kan an eroplanong nalulunadan nagbagsak sa Bukid Manunggal, Cebu
  8. Napatalsik kan 1986 Rebolusyon Popular nin Banwaan.
  9. Nag'asumir kan pagkapresidenteng katongdan sa pagpirit na siya an naggana sa pig'iriwalan na 1986 eleksyon na biglaan.
  10. Nahale sa pwesto kan an Korte Suprema pigdeklara si Estrada na nagdemitir, asin resulta kaini an pwesto kan presidente bakante na, pakapangyari kan 2001 EDSAng Rebolusyon.

Lista nin mga buhay pang Presidente nin Filipinas[baguhon | baguhon an source]

No. No. Imahe Pangaran Aldaw asin Taon nin pagkamundag Edad
1 13 Erap at the State Dining Room of the Malacañan Palace 072716.jpg Joseph Ejercito Estrada Abril 19, 1937 (1937-04-19) 19 Abril 1937 (edad 85)
2 16 Rodrigo Duterte holds a meeting (cropped).jpg Rodrigo R. Duterte Marso 28, 1945 (1945-03-28) 28 Marso 1945 (edad 77)
3 14 Rep. Gloria Macapagal-Arroyo (19th Congress).jpg Gloria M. Arroyo Abril 5, 1947 (1947-04-05) Abril 5, 1947 (edad 75)