Lista nin mga tataramon na Austronesyo

Gikan sa Bikol Sentral na Wikipedia, an talingkas na ensiklopedya
Jump to navigation Jump to search
An Mapa kun saen nagpapahiling kan distibusyon kan pamilya nin tataramon; an kulay pink nagpapahiling kun saen pigtataram an mga tataramon na Austronesyo.

Ini an listahan kan mga mayoriya asin opisyal na mga tataramon na Austronesyo, sarong pamilya nin tataramon na malawak na nakawarak sa mga isla kan Sur-subangan na Asya asin sa Pasipiko, na may pirang miembro na pigtataram sa kontinental na Asya asin sa Madagaskar.

Mga Opisyal na Tataramon[liwaton | liwaton an gikanan]

Sovereign countries[liwaton | liwaton an gikanan]

Tataramon Mga parataram katutubong pangaran Opisyal na estado
Fijian 639,210 Na Vosa Vakaviti Flag of Fiji.svg Fiji
Filipino (Tagalog) 100,000,000 Wikang Filipino Flag of the Philippines.svg Filipinas
Pormosano 171,855 many variants Flag of the Republic of China.svg Taiwan
Gilbertes 103,000 Taetae ni Kiribati Flag of Kiribati.svg Kiribati
Hiri Motu 120,000 (L2) Hiri Motu Plantilya:Country data Papua New Guinea
Malay (Malayo/Indones) 250,000,000 Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia/Bahasa Indonesia/بهاس ملايو Flag of Malaysia.svg Malaysia
Flag of Indonesia.svg Indonesya
Flag of Singapore.svg Singapura
Flag of Brunei.svg Brunei
Malagasy 18,000,000 Fiteny Malagasy Flag of Madagascar.svg Madagaskar
Māori 150,000 Te Reo Māori Flag of New Zealand.svg Nueva Zelanda
Marshallese 55,000 Kajin M̧ajeļ Flag of the Marshall Islands.svg Mga isla nin Marshall
Nauruano 6,000 Dorerin Naoero Flag of Nauru.svg Nauru
Palauan 15,000 Tekoi er a Belau Flag of Palau.svg Palau
Samoan 510,000 Gagana Sāmoa Flag of Samoa.svg Samoa
Tetum 800,000 Lia-Tetun Flag of East Timor.svg Subangan na Timor
Tongan 108,000 Lea-Faka Tonga Flag of Tonga.svg Tonga
Tuvaluan 13,000 Te Ggana/Gagana Tuuvalu Flag of Tuvalu.svg Tuvalu

Mga teritoryo[liwaton | liwaton an gikanan]

Tataramon Mga parataram Katutubong pangaran Opisyal na Estado Nacion
Carolinian 5,700 Refaluwasch Plantilya:Country data Norteng mga isla nin Mariana Flag of the United States.svg Estados Unidos
Chamorro 95,000 Fino' Chamoru Flag of Guam.svg Guam
Plantilya:Country data Norteng mga isla nin Mariana
Flag of the United States.svg Estados Unidos
Cook Islands Māori 14,000 Māori Kūki 'Āirani
Te Reo Ipukarea
Plantilya:Country data Mga isla nin Cook Flag of New Zealand.svg Nueva Zelanda
Hawayano 24,000 ʻŌlelo Hawaiʻi Flag of Hawaii.svg Hawaii Flag of the United States.svg Estados Unidos
Kanak Plantilya:Country data Nueva Kaledonya Flag of France.svg Pransya
Niuean 8,000 Ko e Vagahau Niuē Flag of Niue.svg Niue Flag of New Zealand.svg Nueva Zelanda
Rapa Nui 5,000 Vananga Rapa Nui Flag of Rapa Nui, Chile.svg Isla nin Pagkabuhay-liwat Flag of Chile.svg Chile
Samoano 55,000 Gagana Sāmoa Plantilya:Country data Amerikano Samoa Flag of the United States.svg Estados Unidos
Sonsoroles 600 Ramari Dongosaro Flag of Sonsorol.svg Sonsorol Flag of Palau.svg Palau
Tahitiano 120,000 Reo Mā'ohi/Tahiti Plantilya:Country data Pransya Polinesya Flag of France.svg Pransya
Tobiano 100 Ramarih Hatohobei Flag of Hatohobei.svg Hatohobei Flag of Palau.svg Palau
Tokelauano 3,500 Gagana Tokelau Flag of Tokelau.svg Tokelau Flag of New Zealand.svg Nueva Zelanda

Mga Mayoriyang Tataramon[liwaton | liwaton an gikanan]

Mga tataramon na igwang 3 milyon na mga parataram.

Mga Diyalektos asin mga Kreole[liwaton | liwaton an gikanan]

Mga diyalektos kan mayoriyang mga tataramon na Austronesyo
Mga kreole asin mga pidyin base sa mga tataramon na Austronesyo

Hilingon man[liwaton | liwaton an gikanan]

Toltolan[liwaton | liwaton an gikanan]